Mniej cholesterolu dzięki marynatom

4 lipca 2006, 15:26

Pomyślna wiadomość dla miłośników mięsa. Naukowcy z Tajwanu odkryli, że marynowanie mięsa może obniżyć ilość niezdrowego cholesterolu, który tworzy się podczas gotowania mięsa.



CryptoDrop chroni przed ransomware'em

12 lipca 2016, 09:38

Na University of Florida powstał program, który skutecznie chroni przed złośliwym kodem typu ransomware. Podczas testów CryptoDrop, bo tak nazwano nowe oprogramowanie, wykrył i powstrzymał 100% ataków przeprowadzonych za pomocą 492 fragmentów złośliwego kodu


Niezwykła wioska w Dolinie Jordanu

19 lutego 2016, 13:23

Archeolodzy z Uniwersytetu Hebrajskiego w Jerozolimie informują o odkryciu niezwykłej prehistorycznej wsi. Rzuca ono światło na przejście od kultury zbierackiej do rolniczej.


Wielkie ssaki Australii wymarły z głodu

15 sierpnia 2006, 14:50

Wielkie prehistoryczne kangury i przypominające wombata zwierzęta wielkości hipopotamów, które niegdyś zamieszkiwały Australię, nie zostały wybite przez ludzi. Naukowcy doszli do wniosku, że wymarły one z głodu.


Alergie wpływają na powstawanie nowych neuronów

9 sierpnia 2016, 10:19

Sezonowe alergie mogą zmieniać mózg.


Bearlake - wszystko już jasne?

18 października 2006, 10:36

Serwis DailyTech przedstawił informacje dotyczące najnowszych chipsetów Bearlake Intela. Układy te mają zastąpić obecnie wykorzystywane Broadwater 96x, a ich premiera zapowiadana jest na przyszły rok.


Koniec sporu o Polinezyjczyków

4 października 2016, 09:08

Minęło zaledwie 3000 lat od czasu, gdy ludzie zasiedlili Fidżi i inne izolowane wyspy. Musieli w tym celu przebyć tysiące kilometrów otwartych oceanów. Dotychczas jednak nie wiedzieliśmy, kim byli ci nieustraszeni żeglarze


Największy kapelusz słomkowy świata

12 grudnia 2006, 16:27

Gmina Koziegłowy znajduje się pod Częstochową, na skraju Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Koziegłowianie utrzymują się ponoć z dwóch rzeczy: latem wyplatają słomkowe kapelusze, zimą produkują sztuczne choinki. Do Księgi rekordów Guinnessa trafili właśnie dzięki tym pierwszym.


Powstała nieinwazyjna metoda badania jamon iberico

16 listopada 2016, 12:19

Badacze z Instytutu Badań Mięsa i Produktów Mięsnych na Uniwersytecie Extremadury opracowano nieinwazyjną metodę badań zawartości soli w szynce iberyjskiej. Połączenie rezonansu magnetycznego, systemów wizji komputerowej oraz metod statystycznych pozwala na określenie ilości soli oraz klasyfikowanie szynki w zależności od stopnia penetracji soli w tkance


Porno także na Blu-ray

25 stycznia 2007, 12:12

Sony zaprzeczyło pogłoskom, jakoby zabroniło nagrywania treści pornograficznych na płyty Blu-ray. O zakazie takim informowaliśmy przed kilkoma dniami.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy